Onze geschiedenis

Het begin
Opa Cor Schagen uit Zwolle zegt zijn baan bij Hogenbirk op en begint Wegenbedrijf C. Schagen. Gewoon vanuit huis, aan de Konijnenbelt in Westenholte. Hij denkt groot. Het eerste jaar boekt hij 16,46 gulden winst. Want hij investeert al zijn geld in vrachtwagens en walsen. Ook in de Zettelmeyer die nog steeds voor ons hoofdkantoor staat.

Asfalt is de toekomst
Cor blijkt een getalenteerde aannemer. Hij voelt dat asfalt de toekomst is en koopt een mobiele asfaltcentrale. Een Barber-Greene. Bij de aanleg van de provinciale weg Lemelerveld-Raalte gebruikt Schagen voor het eerst zelfgeproduceerd asfalt. Later koopt Cor nog vier mobiele asfaltcentrales.

Naar Hasselt
Om meer asfalt te maken, heeft Cor meer grondstoffen nodig. Uit de buurt van Maastricht en de Frans-Zwitserse grens. Het liefst aangevoerd per boot. Toeval of niet: op dat moment wordt industrieterrein Zwarte Water in Hasselt verkaveld. Cor koopt tien hectare aan het water (veel meer dan hij nodig heeft) en bouwt er een werkplaats. Op de rest van het land grazen de schapen en paarden van buurman Harm.

Een ‘nieuwe’ naam
In Hasselt laat Cor ook een kantoor bouwen. De asfaltcentrale, de werkplaats én het kantoor op één adres, wel zo handig. Het bedrijf gaat verder onder de naam Schagen Zwolle BV.

Gloednieuwe betonwegen
In de jaren zeventig legt Schagen veel betonwegen aan. Vooral plattelandswegen in de Flevopolders. En fietspaden. Met uiteraard beton van betoncentrale De IJssel in Zwolle, waarvan we nog steeds aandeelhouder zijn.

Aat en Johan aan het roer
Een jaar nadat in Hasselt onze eigen betoncentrale is geopend, nemen mijn vader Johan en oom Aat de leiding over. En slaan een nieuwe weg in. Opa Cor was een echte aannemer, een wegenbouwer. Johan en Aat zijn meer ondernemers. De twee hebben de ambitie om méér te doen dan wegenbouw.

Salverda komt erbij
Ineens is daar Salverda, een bouwbedrijf uit ‘t Harde. Mijn vader en oom redden het bedrijf van een faillissement. Teun Bouwhuis is de enige Schagen-collega met bouwkundige ervaring en wordt directeur van Salverda. Een schot in de roos. Door hem is Salverda enorm opgebloeid. En bloeit het nog steeds.

Nog een nieuw familielid
Johan en Teun houden van pionieren. Hun nieuwe idee: eigen projecten ontwikkelen onder de naam Schavast. Het eerste project is een nieuwbouwproject in Nieuwleusen.

De derde generatie
Mijn vader is Schagen. En Schagen is Johan. Maar nu is het tijd om het bedrijf los te laten en over te dragen aan zijn zoon. Nadat mijn vader en ik vier jaar samen de directie vormden, is het moment daar. De derde generatie neemt het roer over.
